Om din hemkatalog
Du får en egen hemkatalog med 10.000MB utrymme att spara filer i på servern. Du finner din hemkatalog med ditt namn om du öppnar ett finder-fönster eller om du öppnar hårddisken Mac / Användare / Ditt kortnamn.

Du kan spara filer i undermapparna, till exempel i
Dokument, Filmer, Musik, Bilder. Skapar du fler mappar i samma nivå som dessa ligger de enbart kvar lokalt på den dator du arbetar, och kopieras inte över till servern vid synkronisering.

Andra användare kan öppna din hemkatalog på servern, men de kan bara öppna dina mappar
Public (för att hämta och lämna filer) och Sites (för att kunna läsa din webbsida). Därför kan du inte spara direkt under din hemkatalogs namn då de filerna alltså är tillgängliga för alla.

Du kan inte kasta mapparna i strukturen under rot-nivån då denna struktur behövs för Mac OS X-klienter – och för att din publika-mapp, samt att publicering av webbsidor, ska fungera för dig.

Du ska inte kunna kasta de standardmappar som finns i strukturen heller – där finns inställningsfilerna för Mac OS X-klienterna – och du kan förlora funktioner som till exempel att kunna lämna filer till dig (via
drop-box) om du gör det.

Har du
problem med ett program under OS X kan du själv kasta dina inställningar för det programmet – titta i mappen Bibliotek efter det strulande programmets inställningsfiler. Nya inställningar skapas då programmet startas igen.

Extern tillgång till hemkatalogen

Kan jag koppla upp mig mot min hemkatalog utifrån, exempelvis via FTP, SSH eller AFP?
Näpp. Det går inte. Kommunen har blockerat de tjänsterna så det fungerar inte. Tyvärr. Du får eposta de filer du behöver komma åt, alternativt använda ett litet usb-minne, en iPod eller annan hårddisk med usb eller firewire-kontakt. Använd gärna hellre programmet DropBox.