Din epost på skolan
Du når din epost antingen via webben – eller via ett epostprogram. Bäst epost-åtkomst inom skolan får du via Apple's program Mail eller via Roundcube-mailen.

Du får upp samma epost via klassiska
webmailen Squirrelmail, nya flashiga webbmailen Roundcube – eller om du inom skolan använder dig av Apples Mail – det är bara olika gränssnitt till din epostlåda.

Din epost-inloggning är ditt kortnamn som normalt är baserat på den första eller de första två bokstäverna i förnamnet – plus de fyra, fem, sex eller sju första bokstäverna i ditt efternamn, men det kan även vara uppbyggt på annat sätt beroende på vilka kortnamn som redan är upptagna.

Din epostadress är ditt korta användarnamn plus serveradressen
@mail.guc.se

Webbmailen är tillgänglig även utanför skolan. Du loggar in till den som vanligt på samma sätt som när du är på skolan via
mail.guc.se/webmail till Squirrel och mail.guc.se/mail till nya Roundcube.

Du kan skicka/ta emot epost både internt i huset och externt mot internet.

Använd Apple:s program Mail
I Mac OS X kan du använda dig av det eminenta programmet Mail för att komma åt din epost när du är på skolan.

Att använda ett epost-program inom skolan ger dig snabbare och lättare epost-användning – jämfört med att använda sig av webmail. Mail har bland annat stöd för smart brevsortering, skräppost-hantering och regelhantering för vad du vill ske ske automatiskt när brev kommer in. Mail är guld!
Starta programmet Mail och konfigurera upp programmet att använda POP som protokoll och mail.guc.se som server.

Det är enkelt att ställa in och behöver bara göras en gång.

Se instruktioner nedan.


När du startar Mail första gången klickar du först på Fortsätt.


– Skriv in ditt fulla
Namn.
– Din
Epostadress är ditt korta användarnamn – plus serveradressen @mail.guc.se


Server-adressen för inkommande epost är mail.guc.se
Användarnamn är ditt korta användarnamn.
Lösenordet är samma som du alltid har vid inloggningen till Mac:arna på skolan.

Här kan du få ett felmeddelande om lösenordet när du klickar på fortsätt. Ignorera det och fortsätt bara.


– vid Authentisering ska du välja Lösenord. Kryssa inte i SSL.


– Skriv in serveradress för utgående epost enligt bilden:


Fortsätt

– Fortsätt – och Klar!Lägg till fler kontaktuppgifter i Adressboken
Adresser är lätt att spara på i Mail – bara klicka på personens epostadress och lägg till i programmet Adressbok – vilket flera program använder information ifrån; ichat, mail osv. Du kan också ladda ner personuppgifter som exempelvis hemadress och mobilnummer (vCard) från Hitta eller Eniro – samt synkronisera upp de uppgifter du har i mobiltelefonen via blåtand i de datorer på skolan som har det inbyggt. Jämarns smidigt!

Återigen; det är sjukt enkelt att lägga till fler personuppgifter i Adressboken via Hitta.se – sök bara fram den person du vill lägga till kontaktuppgifterna för, klicka sedan på vCard så laddas en fil ner till ditt skrivbord och sen poppar Adressboken upp och frågar om du vill lägga till infot där. Kanon! Sen är det bara att kasta v-card-filen på skrivbordet. Får du flera poster för samma person så markerar du bara de raderna och slår ihop kontaktinformationen till en enda rad – det gör du via menyn Kort > Slå samman markerade kort.


POP-mail
Tyvärr kan man inte komma åt POP-protokollet till skolans server utanför kommunens spärrar – utan då får du använda dig av webmail.

– Du kan maximalt ha 50MB epost.
– Du kan maximalt ta emot en fil med storleken 10MB.