Projektorer
Startas – via fjärrkontroll för projektorn eller startknappen på projektorn.
Stängs av – normalt sett genom att trycka på startknappen ännu en gång, med ett extra tryck för nedstängning.
Fjärrkontroller – finns med i väskan om det är en lös projektor. I C-huset finner du salarnas fjärrkontroller bredvid postfacken vid receptionen i ett uppmärkt cd-ställ. Lämna aldrig en olåst projektor utan uppsikt i ett klassrum.

Stäng aldrig av strömmen för en projektor genom strömknappen på A/V-panelen vid whiteboarden eller genom att direkt dra ur strömkabeln till projektorn. Då finns det stor risk att LCD-panel och färgfilter i projektorn smälter och projektorn blir då obrukbar. Du hör när fläktarna i projektorn varvar ner efter avstängning.

Några grenar på skolan har en egen projektor för presentationer.

Bärbar Mac
Några bärbara Mac:ar finns för korttidsutlåning i centralförrådet. Under APU är dess oftast uppbokade för hela perioden.
Några grenar har egen bärbar för utlåning (bland lärarna inom grenen).

Rengöring av skärm och tangentbord
Skärmar rengörs aldrig med något fuktigt eller spray-liknande – enbart med torr trasa. Oavsett vad säljare säger så förstör man reflektorytan på många modeller av skärmar med fuktiga putsdukar eller sprayer. Vid en del Mac:ar (på arbetsrummen) har vi lagt ut torra putsdukar för rengöring. Saknar du en sådan finns de att få via it-stöd.

Stänga av
Du får efter utloggningen fram en dialogruta där du kan välja mellan Starta om | Stäng av | Logga in. För värmen och energiåtgångens skull kan du om du vill stänga av datorn när du är färdig. Vi föredrar att du gör det så att luften är så fräsch som möjligt i klassrummet. Automatisk avstängning sker annars under kvällen.

Programuppdateringar
När inloggningsrutan är framme på en Mac så slumpas uppdatering fram med olika tidsintervaller. Efter uppdateringen startas ibland Mac:en också om automatiskt. Uppdatering sker från centralt håll av både system och alla andra program. Har inte uppdateringarna gått ut kan du starta Managed Software Update som du finner i mappen Program/Verktygsprogram.

Systemuppdateringar gör vi när datorerna inte används, och det sker obemärkt i bakgrunden. Däremot kan datorerna ibland startas om eller stängas av från centralt håll – oftast i samband med en systemuppdatering. Uppdateringsdag för Mac OS X har vi normalt sett onsdag eftermiddag – och vi försöker att göra det enbart i salar som det då ej är lektion i.

Luften i klassrummen
För att kylanläggningarna ska fungera fullt ut får man inte ha dörrar eller fönster till klassrummet öppet för då måste kylanläggningen även kyla ned i luften utanför – och då fungerar det inte som det ska.

I C-huset sitter det i A/V-panelen vid whiteboarden en knappsats för ökat luftinsläpp i klassrummet. Tryck på knappen två gånger så ökar luftflödet under två timmar.